A piridát a szupergyomok ellen is hatásos lehet
Amerikai kutatók szerint a különböző piridát tartalmú gyomirtó szerek hatásosak lehetnek az úgynevezett szupergyomok, többek között a parlagfű, a paréj és a libatop ellen is.

A piridát a szupergyomok ellen is hatásos lehet

A növénytermesztőket rettegésben tartó szupergyomok legnagyobb veszélye abban áll, hogy egyetlen növény akár fél-egymillió életképes magot képes produkálni, amit lehetetlen egy menetben elpusztítani. Ezeket, az USA-ban évi kétmilliárd dollár veszteséget okozó gyomokat csak glifozáttal és mezotrionnal lehetett hatékonya kordában tartani – írja az agribusinessglobal.com-ra hivatkozva az Agroinform.hu.

Nagy probléma, hogy a szupergyomok egyre több szerrel szemben alakítanak ki rezisztenciát (a paréj jelenleg öt szerrel szemben rezisztens), így folyamatosan új szerek bevezetésére van szükség. Az amerikai Belchim cég – több egyetemi kutatóhellyel együttműködve – néhány évvel ezelőtt a korábban ismert piridát kontakthatóanyagot és annak más szerekkel (pl. mezotrionnal, glifozáttal és atrazinnal) való kombinációit kezdte bevetni a legveszélyesebb gyomok ellen, és ez a kísérlet egyelőre biztató eredményeket mutat.

A piridát a növények fotoszintézisét blokkolja, ami a sejtfalak roncsolásához vezet. Az Illinoisi és az Iowai Egyetem által végzett kísérletekben az említett kombinációk posztemergens alkalmazása nyomán, 14 nap elteltével a paréj növények 95 százaléka elpusztult.

2020. 08. 10. / Forrás: Agroinform.hu