Immunterápia gyermekvállalás előtt
Aki gyermeket tervez és aggódik, hogyan fogja majd viselni allergiás panaszait, már most érdemes gondolnia a kezelésre. Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, miért fontos előre tervezni és milyen kezelést javasol a gyermekvállalás előtt álló, parlagfű allergiás hölgyeknek.

Immunterápia gyermekvállalás előtt

Antihisztamint nem lehet szedni

A parlagfű a leggyakoribb allergén, a légúti allergiások többségét megviseli a július végétől, augusztus közepétől akár októberig is elhúzódó parlagfűszezon. Ha a korábbi években tüneti kezeléssel vészelte át a legagresszívebb gyomnövény pollenszórásának hónapjait, fontos tudnia, hogy erre a terhesség első hónapjaiban nem lesz lehetősége.


Alternatív megoldások allergia ellen

A korábbi években bevált lohasztó orrcseppeket, szteroid tartalmú szereket és antihisztaminokat nem szabad használni az első trimeszterben. Ebben az időszakban a tengervizes orrspray, az orrmosó használata, Rhinolight kezelés és az otthoni praktikák – például minden este hajmosás, napi többszöri arcmosás, gyakori ágyneműcsere, takarítás, szellőztetés csak a kora reggeli órákban – segíthetnek csökkenteni az allergiás tüneteket erősségét.

Allergén immunterápia gyermekvállalás előtt

Az allergiás tünetek erőssége egyénenként különböző, befolyásolhatja a stressz is, emellett kismamáknál a hormonális hatások miatt is változhat a panaszok intenzitása. Ha a leendő kismama aggódik, hogy a várandósság alatt hogyan fogja viselni és kezelni a panaszait, akkor érdemes előre tervezni és terhesség alatt is szedhető készítményt, allergén specifikus immunterápiát kezdeni.

A kezelés során a páciens annak az anyagnak a tisztított, higított kivonatát szedi tabletta vagy cseppek formájában, meghatározott dózisban, amire allergiás. Így idővel a szervezete hozzászokik az allergénhez és az allergiás tünetei nem jelentkeznek. Az allergén specifikus immunterápia biztonságos, már kisgyermekkortól végezhető. A kezelés első időszakában ritkán előfordulhat helyi mellékhatás – enyhe viszkető, bizsergő érzés a nyelv alatt, ahová a készítményt csepegteti– de a későbbiekben ezzel sem kell számolni. A teljes terápia ideje 3-5 év, de a hatás már az első allergiaszezonban érezhető lehet, a tünetek már az első évben is enyhülhetnek, majd fokozatosan tovább csökkennek. Ezzel párhuzamosan csökken az igény a tüneti szerek kiegészítő használatára.

Május elején még kezdhető

Az allergén specifikus immunterápiát legalább két hónappal az allergén növény pollenszórása előtt meg kell kezdeni. Parlagfű allergia esetén tehát május elején még van rá lehetőség.

A leendő kismamáknak azért fontos már most erre gondolni, mert várandósság alatt az immunterápiát nem szabad elindítani, de a folytatásnak semmi akadálya, amennyiben a kezelést már megkezdték az előző évben.

2020. 05. 07. / Forrás: Budai Allergiaközpont